Belastingaftrek kinderen, kosten voor uw kind aftrekken van de belasting

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/p7853/domains/kinderbijslag.org/public_html/modules/views/views.module on line 842.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/p7853/domains/kinderbijslag.org/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 585.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/p7853/domains/kinderbijslag.org/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 585.

Tot en met 2007 kon u met de kinderkorting de kosten voor het levensonderhoud van kinderen aftrekken van de belasting. De kinderkorting als aftrekpost is echter in 2008 vervangen door de kindertoeslag, welke inmiddels al weer plaats heeft moeten maken voor het kindgebonden budget.

Onder bepaalde voorwaarden mag u kosten voor het levensonderhoud van kinderen echter nog steeds aftrekken van de belasting. Deze belastingaftrek kan u per kalenderkwartaal krijgen. Deze aftrekpost is echter wel aan een aantal voorwaarden gebonden:

 • Uw kind is aan het begin van het kwartaal jonger dan 30 jaar
 • Uw kind kan niet zelf in zijn levensonderhoud voorzien
 • U ontvangt geen of slechts gedeeltelijk kinderbijslag. Bijvoorbeeld doordat u gescheiden of co-ouder bent of gewetensbezwaren heeft. Dit geldt niet als uw kind in het buitenland woont.
 • Uw kind krijgt geen studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten (uitgezonderd de rentedragende lening)
 • Uw uitgaven voor het kind zijn minimaal €400- in het betreffende kwartaal en u krijgt hiervoor geen vergoeding. Indien uw kind eigen inkomen heeft dan moet u deze aftrekken van de totale kosten voor levensonderhoud van het kind.

Als aftrekpost gelden alle kosten in het kader van een normaal leefpatroon zoals voeding, kleding, studie. Maar ook bijvoorbeeld extra energie kosten of de kosten van een vakantie of reisgeld. Van uitgaven zijn de volgende zaken uitgesloten:

 • Uitgaven voor ziekte of invaliditeit (deze kunnen wel onder de buitengewone uitgaven vallen)
 • Uitgaven voor luxe zaken zoals een auto, huis of sparen
 • Uitgaven die onder een andere regeling aftrekbaar zijn van de belasting (bijv. weekendbezoek van gehandicapte kinderen)

Onderstaande minimum bijdragen aan levensonderhoud en aftrekposten gelden:

Leeftijd kind (begin kwartaal) Onderhoudskosten Hoogte aftrekpost per kwartaal
Jonger dan 6 jaar Minimaal €400- €285-
6 tot 12 jaar Minimaal €400- €345-
12 tot 18 jaar Minimaal €400- €405-
18 tot 30 jaar Minimaal €400- €345-
18 tot 30 jaar

Minimaal €690- en meer
dan 50 % van totale kosten
levensonderhoud

€690
18 tot 30 jaar (uitwonend) Minimaal €1.035- en meer
dan 90 % van totale kosten
levensonderhoud
€1035

 Hier kunt u eventueel de regels van de belastingdienst voor 2009 vinden.

 

 

 

 

 

 

Informatie op deze website is afkomstig van de officiele websites van de uitvoerende instanties. Kijk hier voor een overzicht.

Ben je op zoek naar leuke websites voor kinderen? Kijk eens hier voor de allerleukste Kinderspelletjes of Kleurplaten.  Of wat dacht je van een leuke website over Dora of de Teletubbies.

Kinderfeestje vieren? kijk hier voor draaiboeken van Prinsessenfeestje,een Piratenfeestje of een Voetbalfeestje.