Kinderopvang toeslag

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/p7853/domains/kinderbijslag.org/public_html/modules/views/views.module on line 842.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/p7853/domains/kinderbijslag.org/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 585.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/p7853/domains/kinderbijslag.org/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 585.

De kinderopvang toeslag is een bijdrage van de overheid in de kosten van kinderopvang. Waar dus bijvoorbeeld de kinderbijslag en het kindgebonden budget algemene bijdragen / toeslagen zijn voor het levensonderhoud van uw kind is de kinderopvangtoeslag voor een specifiek doel. De uitbetaling van deze toeslag wordt verzorgd door de belastingdienst, afdeling Toeslagen.

Hoeveel toeslag voor kinderopvang u kan krijgen is afhankelijk van u inkomen. Daarnaast moet u aan de voorwaarden kinderopvang toeslag voldoen. Wel zult u, in tegenstelling tot kinderbijslag en kindgebonden budget,  zelf moeten zorgen voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Dit is overigens een eenmalig proces, als u in een jaar recht hebt op deze toeslag dan gaat de belastingdienst er van uit dat u het opvolgende jaar ook weer recht heeft.

Kinderopvang toeslag wordt als voorschot aan u betaald. Dat wil zeggen dat de belastingdienst vooraf op basis van de door u verstrekte gegevens een zogenaamde 'voorschotbeschikking' maakt. Op basis van die beschikking verzorgen zij de uitbetaling. Na afloop van het jaar moet u de definitieve gegevens (u 'toetsingsinkomen' en de daadwerkelijke kosten voor kinderopvang) doorgeven aan Toeslagen. Op basis daarvan wordt een definitieve berekening gemaakt. Indien dit bedrag lager is dan moet u het verschil terug betalen, indien het hoger is dan krijgt u het verschil alsnog uitbetaald. Het is dus raadzaam om uw inkomen niet te laag en de kosten voor kinderopvang niet te hoog in te schattten om vervelende verassingen te voorkomen.

Overigens kunt u de  kinderopvangtoeslag ook direct aan uw instelling voor kinderopvang (bijv. kinderdagverblijf of gastouderbureau) laten uitbetalen. De instelling verrekent dit bedrag dan met wat ze u in rekening brengen. In dit geval moet u bij de aanvraag van kinderopvang toeslag het rekeningnummer van de instelling doorgeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie op deze website is afkomstig van de officiele websites van de uitvoerende instanties. Kijk hier voor een overzicht.

Ben je op zoek naar leuke websites voor kinderen? Kijk eens hier voor de allerleukste Kinderspelletjes of Kleurplaten.  Of wat dacht je van een leuke website over Dora of de Teletubbies.

Kinderfeestje vieren? kijk hier voor draaiboeken van Prinsessenfeestje,een Piratenfeestje of een Voetbalfeestje.